Skandinaviens bästa skidåkare
Fotboll och ishockey i all ära, men när det kommer till landskamper är få sporter så laddade och prestigefyllda här i Skandinavien som skidåkning. Kanske är det för att många av oss har växt upp i ett par pjäxor, eller för att sporten är en del av vårt lands historia som vi blir lite extra patriotiska när skidorna vallats och startskottet går.
Oavsett om det rör sig om längdåkning, backhoppning eller alpin skidåkning engagerar dessa sportgrenar stora som små och gör att vi sitter bänkade framför TV:n, spelar på oddset eller radar upp oss längs med skidspåret för att heja på våra hjältar. Här nedan tar vi en titt på den skandinaviska skidåkningens historia, vilka skidåkare som briljerat mest i spåren genom tiderna och försöker även besvara den eviga frågan om vilket skandinaviskt land som egentligen är bäst på skidåkning.
Skidåkningens långa historia
Få historiska berättelser är så populära och välkända här i Sverige som när Gustav Vasa år 1521 stavade fram mellan Sälen och Mora för att leda det svenska upproret mot Kung Kristian II, vilket så småningom skulle resultera i att Gustav blev den första kungen i det fria landet Sverige (samt att Vasaloppets föregångare sett dagens ljus). Dock sträcker sig fenomenet skidåkning betydligt längre bakåt i historien än så. Man tror nämligen att skidåkningen uppfanns i ett snötäckt Skandinavien, och världens äldsta bevarade skidor kan beskådas på svenska skidmuseet i Umeå. Dessa ska vara ofattbara 5 200 år gamla och lär ha varit ett idealiskt transportsätt i den glesbefolkade fornnorden med långa sträckor mellan bosättningar. Vi får dock spola fram till 1760-talet för att hitta de första tecknen på skidåkning som sport. I början var dessa aktiviteter reserverade för militären, men våra grannar i Norge anordnade den första allmänna dokumenterade skidtävlingen på 1840-talet, och 1868 hölls världens första nationella skidåkning i nuvarande Oslo. Efter några decennier spred sig så småningom fenomenet över världen, speciellt till övriga Europa och USA där skidtävlingar blev ett populärt tidsfördriv, framförallt bland gruvarbetare.
Svenska skidhjältar genom tiderna
Fantastiska skidåkare igenom tiderna finns det gott om, och en av de mest legendariska här i Sverige är tveklöst Mora-Nisse. Denna ikon kom, som namnet antyder, från just Östnor i Mora. Under sina aktiva år vann han sitt första Vasalopp redan 1943 och skulle allt som allt vinna hela 9 av dessa lopp. Utöver detta knep han ett OS-guld, ett VM-brons och totalt 37 svenska mästerskapsguld. Än idag minns vi honom för hans röda toppluva som han hade för vana att bära vid alla tävlingar, och som faktiskt blivit en del av IFK Moras skiddräkt. När vi ändå är inne på folkkära dalmasar måste vi så klart prata om Gunde Svan. Denne populäre och till syntes outtröttlige skidåkare som så småningom skulle bli programledare har en kämparanda utöver det vanliga som gett honom hela 4 OS-guld och 7 VM-guld. Ett av de bästa exemplen på hans vinnarskalle är hur han under stafetten vid OS i Calgary 1988 hoppade i sin träningsoverall, skidade ikapp lagkamraten Torgny Mogren och ropade ”Häng i nu, du får vila sen!” på sitt omisskännliga dalmål. Sist men inte minst hittar vi en tredje dalkarl i Sveriges manliga skidåkartopp, nämligen skogsarbetaren Sixten Jernberg. Med 9 OS-medaljer och 6 VM-medaljer, varav 4 guld av vardera, och 2 Vasaloppsvinster är han tveklöst en av Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna.
Det råder inte heller någon brist på talangfulla skidåkare på den kvinnliga sidan, och vad passar bättre än att inleda med självaste Anja Pärson. Den alpina skidåkerskan som myntat segergesten ”sälen” har under sin karriär kammat hem 13 VM-medaljer, 6 OS-medaljer och åkt hem världscupsguldet hela 42 gånger. Det är därför föga förvånande att hon utsetts till årets idrottskvinna två gånger, och även tilldelats dubbletter av det prestigefyllda bragdguldet. En annan, lite äldre längdskidåkarhjältinna är Toini Gustafsson Rönnlund som höll den svenska fanan högt under 60 talet med bland annat ett dubbelt OS-guld. Omnämnd som bland annat Sveriges främsta skidlöperska genom tiderna fick hon även ta hem bragdguldet 1968 som bevis på att hon brutit ryssarnas grepp om prispallen och banat väg för Sverige. Tar vi en titt på samtiden är en av de mest lysande stjärnorna de senaste åren tveklöst Charlotte Kalla. Hon blev den första kvinnliga skidåkaren att vinna individuella guld i både OS och i VM, och har även slagit självaste Gunde Svans rekord då det kommer till antal mästerskapsmedaljer då hon har hela 17 stycken under bältet. Sedan hon fick sitt stora genombrott 2008 blev hon den första svenska skidåkaren att vinna Tour de Ski och skördade även stora framgångar vid bland annat de olympiska spelen i PeyongChang 2018.
Med så många talangfulla svenska skidåkare hade det kanske varit enkelt att dra slutsatsen att Sverige är det främsta landet inom skidåkning, men även om det svider att erkänna det ligger ju även Norge i topp. Oavsett hur mycket vi tycker om vårt grannland och vice versa finns det få saker som kan locka fram en frenetisk tävlingsinstinkt lika mycket som en skidtävling. Med grannsämjan i åtanke är det nog därför klokt att lämna frågan om vilket skandinaviskt land som är bäst på skidåkning obesvarad…

info@skidinfo.se
0812201458