Bröderna vill öka det alpina säkerhetsmedvetandet
Kontakt: info@skiersleft.com
Instagram: @skierleft
Vill du stötta Skiers Left?
Bankgiro: 900-3831
Plusgiro: 900383-1
Swish: 123 900 3831
Mottagarnamn: Skier Left - Mikaelas Minne
Anger du ditt namn och adress skickar Skiers Left ett tecken på vår tacksamhet. Detta sker enklast via e-post.
När friåkaren Mikaela Scherrer omkom i en lavinolycka i schweiziska Verbier 19 december 2012 startade hennes bröder stiftelsen Skiers Left till minne av sin syster.
Den vana friåkaren Michaela Scherrer hade precis landat ett sponsorkontrakt och hade bestämt sig för att börja tävla inom friåkningen. Redan tidigare hade hon ställt upp i några tävlingar och friåkningsvärlden var beredda på vilket motstånd hon skulle komma att ge.
Skiers Left
Scherrer fick sitt smeknamn "Skiers Left" efter sin första freeridetävling i Bruson, nära Verbier, där hon åkt alldeles för långt till vänster och missat hela berget som tävlingen avgjordes på och hamnade långt från mål i en liten schweizisk by och det var tack vare sina franskakunskaper som hon fick två sjuåringar att boka en taxi tillbaka till tävlingsberget. Hon fick åka ett andra åk där hon var överlägsen sitt motstånd.
Det är också därför stiftelsen, som bildats av hennes bröder Axel och Gustav Scherrer tillsammans med några vänner till systern, fick namnet Skiers Left. En hyllning till Mikaelas driv och förmåga att lösa problem och vilja att lyckas.
- Vi vill inte att någon ska behöva gå igenom det vi gått igenom så därför vill vi nå ut med rätt kunskap och attityd till så många som möjligt, säger Gustav Scherrer till Skidinfo.
Mikaela var medveten om riskerna inom friåkningen och hon gick kurser samtidigt som lärde andra om lavinutrustning.
Arbetet
Skiers Left jobbar för att öka säkerhetsmedvetandet hos dem som befinner sig i alpina miljöer. Därför vill stiftelsen sprida kunskap för att öka säkerheten och medvetenheten kring riskerna att vara bland bergen under vintertid.
Dagens utrustning ser väldigt annorlunda ut idag mot hur den gjorde förut och detta har öppnat dörren för att många som tidigare hållit sig i pisten nu ger sig ut i offpisten. Det finns även ett stort utbud av transciever, spade, sond och lavinryggsäckar. All den här utrustningen är såklart nödvändig men den blir först användbar när olyckan redan har inträffat.
- Vi vill att det ska vara lika självklart att ha med sig rätt kunskap, attityd och utrustning på berget som att ha en hjälm på sig, säger Scherrer.
Därför driver de gratis lavinföreläsningar med den erfarna lavinexperten Mårten Johansson. Allt för att fler och fler ska öka säkerhetsgraden kring den alpina miljön.
- Vi måste respektera varandra när vi är ute på berget. Det finns ingen anledning till machokultur i det här sammanhanget, avslutar Scherrer.
För sköna skidnyheter följ Skidinfo på Facebook, Twitter och Instagram. Använd #Skidinfo

tomas.hedlund@skidinfo.se
08-122 015 98